Veelgestelde vragen

 

Project Zoet Zwanger

Wie komt in aanmerking voor de registratie?
Kunnen vrouwen die reeds bevallen zijn, zich nog registreren?
Hoe gebeurt de registratie?
Welke opvolging is voorzien na de registratie?
Is deelname aan het project gratis voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes?
Hoe kan ik het project steunen?

Tijdens de zwangerschap

Vanaf wanneer kan een vrouw met zwangerschapsdiabetes in de conventie terecht komen?

Na de zwangerschap

Hoe kan type 2 diabetes voorkomen worden?

Als je het antwoord op je vraag over zwangerschapsdiabetes niet op deze site vindt, kun je ook een e-mail sturen via het contactformulier. Op zoek naar algemene informatie over diabetes? Raadpleeg dan de website van de Diabetes Liga vzw.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Project Zoet Zwanger

Kunnen vrouwen die reeds bevallen zijn, zich nog registreren?

Vrouwen die na 1 januari 2009 bevallen zijn, kunnen zich registreren. Op de website kan je een voorbeeldbrief downloaden die gebruikt kan worden om ook deze vrouwen terug op te roepen en te motiveren tot registratie.
Vrouwen die vóór 1 januari 2009 bevallen zijn, kunnen zich helaas niet meer registreren.

Is deelname aan het project gratis voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes?

De registratie en de uitnodigingen zelf zijn kosteloos. De jaarlijkse consultatie bij de huisarts wordt niet terugbetaald vanuit het project.

Hoe kan ik het project steunen?

Als zorgverlener kun je heel wat doen om het project en zijn doelstellingen te promoten. In eerste instantie hebben we hiervoor enkele sensibilisatiematerialen ter beschikking (zoals bijvoorbeeld een affiche om in de wachtruimte op te handen en de infobrochure). Bovendien is het belangrijk dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes voldoende worden gemotiveerd tot registratie in het project.
Alle projectmaterialen kan je (gratis) bestellen via het contactformulier op de website (aanduiden 'iets bestellen'). Het gaat om affiches, de infobrochure "Wat na zwangerschapsdiabetes?" en de registratiefolder. We vragen wel om maximum 50 exemplaren per keer te bestellen. Alle materialen kunnen ook gedownload worden via de website.
Als je als zorgverlener dit project actief steunt, is een inschrijving op onze Zoet Zwanger nieuwsbrief zeker een aanrader. Zo blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Je kunt je inschrijven op de Zoet Zwanger site.

Vanaf wanneer kan een vrouw met zwangerschapsdiabetes in de conventie terecht komen?

Van zodra de diagnose van zwangerschapsdiabetes wordt gesteld, kan de vrouw in een diabetesconventie terecht komen. Indien ze met dieet behandeld wordt, komt ze in groep 3b terecht en heeft ze recht op 1 meetstrip per dag. Van zodra de vrouw 2 keer per dag insuline moet inspuiten, valt zij onder groep 1b en heeft ze recht op 4 meetstrips per dag.