Net gemist

Overwicht: een reden tot zorg?

We hadden een leerrijke avond waarop we jullie terug talrijk mochten ontvangen,
Dr Van Pottelbergh en Dr Van Mollem leidden ons door de problemen die we ondervinden bij obesitas, maar ook de mogelijkheden tot behandeling.
We kregen een paar gouden tips mee:

 • Preventie vanaf jonge leeftijd 
 • Chronische aandoening= chronic disease management 
 • Realistische doelstellingen 
 • Levensstijl counseling eerder dan diëten in kuren 
 • Anti-obesitas farmaca in moeilijke periodes? 
 • Obesitaschirurgie in geselecteerde gevallen Vergeet cardiovasculaire preventie en behandeling van co-morbiditeit niet

Groenten en fruit mag ik alles eten

Het werd een leerrijke avond, waar we enkele tips meekregen.De receptie die volgde was heel verzorgt, gevarieerd, gezond, kleurrijk, .... iedereen heeft ten volle genoten en de kritieken waren zeer lovend.
 • Eet 5 x per dag groenten (3) of fruit (2) van het seizoen en wissel voldoende af voor de juiste aanbrengen van mineralen en vitamines één portie = 1 handvol.
 • Diepvriesgroenten zijn even gezond als verse groentende vezels zorgen voor een verzadigingsgevoel
 • Bij soep zijn de groenten verkookt en gaat de werking van de vezels verloren 
 • Gekookt, gepurgeerd of rijp fruit komt sneller in de bloedbaan terecht maar bevatten evenveel suiker dan rauw of onrijp fruit.
 • Verdeel je bord in 4: 1/4 vlees; 1/4 aardappelen, rijst of pasta; 1/2 groenten.
 • Opletten met groentesappen bevatten veel zout!
 • IMG 1197IMG 1177IMG 1181IMG 1184IMG 1186IMG 1188IMG 1191IMG 1193IMG 1195IMG 1196IMG 1197

Diabetes en nierproblemen

De 60-tal aanwezigen konden in Geraardsbergen genieten van een leerrijke avond, we kregen meer inzicht in de problemen die een niet goed opgevolgde diabetes kan veroorzaken, door de interactie van het panel, nefroloog, diabetoloog, voedingskundige en huisarts kregen we een boeiende avond. Het gaf ons meer inzicht, en een voorname boodschap, beter problemen voorkomen want de veroorzaakte schade aan de nieren is van blijvende aard en niet omkeerbaar.. aan iedereen nog een fijn eindjaar en we kijken er naar uit om jullie volgend jaar met talrijke voordrachten te verwelkomen.

Natuurwandeling te Affligen - zondag 22 juni 2014

Het gonsde van activiteit in de abdij van Affligem. Niet omdat de paters van de abdij druk in de weer waren met het brouwen van bier of het maken van kaas, maar omdat die dag een wandelactiviteit van de Diabetes Liga op het programma stond. Iets voor 13u meldden de eerste wandelaars zich aan. En ja, ze kwamen: alleen, vergezeld van familie, vrienden en buren, buggy’s met kleine maar ook iets oudere kinderen, honden aan de leiband, sommigen mensen met zware bergbottines en anderen met een zomers sandaaltje. Want ja, het was fantastisch weer op deze 2e zomerdag, en allen kwamen om één van de drie wandellussen af te leggen.

foto 1

Iedere deelnemer kreeg bij inschrijving een kleine versnapering, een flesje water voor onderweg en natuurlijk een volledig uitgeschreven begeleiding van de wandeling. Dit alles in een trendy en hip draagtasje. Klokslag 14u was het verzamelen geblazen op de binnenkoer van de abdij, voor wie in groep en onder begeleiding van een gids de wandelingen wou beleven. De deelnemers konden kiezen voor de Kluiswandeling (11km), iets meer voor de geoefende stapper, de Hopcultuurtrip (5km) voor de middenklasse wandelaar of beginner die zijn grenzen wou verleggen, en een verkenningstrip van de abdijtuin voor wie meer cultuur en info wou opdoen over het reilen en zeilen binnen het abdijleven. Alle trajecten liepen wat meer of wat minder door het heuvelende Affligem, de voortuin van het Pajottenland.       

foto 3

foto 4

foto 5

Rond 16u waren de eerste stappers opnieuw present in het buurthuis. De koffie en broodjes stonden klaar en de (abdij)biertjes werden vakkundig getapt. Een mens zou zich door minder laten verleiden. Onze bestuursleden, partners en vrienden werkten zich uit de naad en liepen heen en weer om het de wandelaar naar de zin te maken. Iedereen genoot tevens met volle teugen van een stralend zonnetje, op de pittoreske binnenkoer van de abdij. 

De medewerkers van de Diabetes Liga, afdeling Aalst – Ninove – Geraardsbergen, bedanken alle deelnemers, hulpverleners, sponsors en sympathisanten, om van deze activiteit een fantastische wandelnamiddag te maken. “Wandelen is een prettige manier om samen of alleen in de natuur te bewegen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, is immers voor iedereen belangrijk, zeker voor mensen met diabetes.” Allen bedankt.

Kris De Vuyst,  voorzitter afd. Aalst – Ninove – Geraardsbergen


   

Infoavond: Mythes in voeding.

We mogen terug spreken van een succesvolle avond, een 100 tal aanwezigen konden meedoen aan een interactieve voordracht deskundig gebracht door Christel van Geeteruyen. Mythes en waarheden over voeding kwamen aanbod.
Daarna konden we genieten van een nieuwjaarsreceptie met gezonde en minder :) gezonde hapjes.

juist of foutinfo

receptie tafelreceptie drank

Infoavond : receptieLiefde in tijden van diabetes - vrijdag 4 oktober 2013 Tijdens deze interessante lezing kregen we antwoorden op vragen zoals wat de invloed van diabetes is op onze seksualiteit en wat eraan verholpen kan worden. We kregen te horen dat er geen pasklaar antwoord bestaat, omdat ieder probleem specifiek en individueel op te volgen is. Het is wel belangrijk om de nodige stappen te zetten naar je huisarts en samen te kijken hoe naar oplossingen toe te werken. Zie ook de website http://www.eerstelijnspsycholoog.be/ voor meer info voor ondersteuning bij psychische problemen. We sloten de lezing af met een vragenronde bij het talrijk opgekomen publiek.  

Draag zorg voor je voeten

Ondanks dat het terrasjesweer was mochten we u talrijk verwelkomen.De afwezigen hadden ongelijk het werd een heel interessante avond waar onze twee gastsprekers Dr Nobels en Dr Rumbaut ons wegwijs maakten in het belang van een goede voetzorg.Het belang van een goede hygiëne, goed schoeisel, snel reageren bij een klein wondje kan heel veel leed voorkomen.De regelmatige controle is nodig, niet alleen van de voeten ook van schoeisel.Kijk naar uw voeten bij droge huid, eelt, verkleuring, of andere veranderingen neem contact met uw huisarts, endocrinoloog of verpleegkundige

Infoavond : Voedingshypes, crashdiëten, eiwitdiëten, ... en diabetes - vrijdag 22 februari 2013

We worden tegenwoordig om de oren geslagen met tips om anders, beter, gezonder te eten, met trucjes om te vermageren, met voedingsupplementen, met alweer een nieuw dieet dat je snel een aantal kilo’s doet afnemen. Zijn die diëten geschikt voor mensen met diabetes? Aan de hand van een praktische uiteenzetting, gaf Annemie Quintijn (diëtiste) antwoord op tal van vragen. We sloten deze avond af met een drankje, bij een gezellige babbel.

   

Lustrum-viering : 30 jarig bestaan

De Vlaamse Diabetes Vereniging vzw, afdeling Aalst  Ninove Geraardsbergen vierde haar 30 jarig bestaan met een feestavond.  Dr Van Crombrugge (OLV Ziekenhuis) en dr Vinken (ASZ) spraken over ‘Diabetes een continue (r)evolutie’ en ‘Beroemdheden met diabetes’. De academische zitting werd afgesloten met een gesmaakte receptie voor de 180 aanwezigen. 


lustrum foto


Infoavond : Diabeteszorg dicht bij huis. Wie doet wat ? - vrijdag 21 september

Wie diabetes heeft, wordt door de huisarts soms verwezen naar de endocrinoloog, een voedingsdeskundige, een (thuis)verpleegkundige en/of een podoloog. Elke discipline is belangrijk en heeft zijn eigen inbreng in een goede diabeteszorg. Op deze informatieavond vernam u wat men kan verwachten van elk van deze specialisten. Deze avond werd georganiseerd in samenwerking met het Diabetesproject Aalst. Zie ook  http://www.zorgtrajectenaalst.be/diabetes 

 

Infoavond : Diabetes en reizen - vrijdag 4 mei 2012

‘Vakantie! Zalig! Maar of je nu kiest voor een georganiseerde busreis, een trektocht met rugzak en logement in een low budget hostel, een all-in formule of een cruise, een actieve of een rustige vakantie,... je diabetes kan je niet eventjes thuis laten. Een goede start begint bij de voorbereiding en kan heel wat narigheid voorkomen. Dit thema werd begeleid door Dr. Inge Van Pottelbergh die ons een knappe uiteenzetting gaf en praktische tips en weetjes meegaf voor een geslaagde vakantie. 

     

Infoavond : Diabetes en de nieren - vrijdag 9 maart 2012

Wie diabetes heeft, weet dat er heel wat komt bij kijken. Er is de dagelijkse zorg voor de suikercontrole, het voedingspatroon, de regelmatige inname van medicatie of toedienen van insuline en de vrees voor acute complicaties. Daarnaast is er het risico op chronische verwikkelingen waarvan nierschade er één kan zijn. We kregen een vakkundige uiteenzetting door Prof. Dr. W. VanBiesen, nefroloog, die veelvuldig interessante vragen uit het publiek beantwoorde. We sloten deze infoavond af met een drankje en een gezellige babbel.Wereld Diabetes Dag - wandeling te Woubrechtegem - zondag 13 november 2011

Onze VDV afdeling beleefde een ‘topdag’! Het programma voorzag een vrij vertrek van de wandelaars tussen 10u en 15u vanuit zaal ’t Hoefijzer in Woubrechtegem (Herzele) en dit voor alle wandelafstanden (3km – 5km – 8,5 km – 13 km).Ondanks de mistige ochtend, daagden al wandelaars op nog vóór het officiële startuur. Een warm soepje of heerlijke tasje koffie ging het vroege vertrek vooraf;  veters van wandelschoenen werden extra aangetrokken, muts en sjaal stevig vastgeknoopt en daar gingen de eersten, voorzien van een gedetailleerde wandelbeschrijving, de ‘wijde plaatselijke wereld’ in. Het werd daarna een welhaast continu komen en gaan van mensen. De ballonnen werden gretig meegenomen door de kleintjes, doch ook menig hondenbaasje knoopte het gadget aan de halsband van zijn viervoeter. Niemand weigerde de aangeboden dikke appel.De wandelaars die binnenliepen waren enthousiast en fier op eigen prestaties. De ‘lange afstanden’ vielen bijzonder in de smaak door het ‘volle natuur gehalte’. De 'verbruikszaal’ draaide op volle toeren en de bestuursploeg probeerde het ritme van de bestellingen te volgen. De zon liet zich die dag weliswaar niet voluit zien, doch onze wandelaars beleefden een aangename en sportieve zondag. Ook de kermismensen op het plein deelden in het succes van ons evenement: de dag had hen immers geen windeieren gelegd.

Chris Annaert.DSC00779

DSC00791

 

Infoavond : Vaatlijden - vrijdag 30 september 2011

Aandoeningen van het hart en de bloedvaten vormen ziekteprobleem nummer één in de westerse wereld. Als je diabetes hebt, loop je veel meer kans om erdoor getroffen te worden. Gelukkig beschikt men over veel middelen om vaatlijden te voorkomen. Op deze boeiende infoavond maakte Dr. Lieven Maene (vaatchirurg) ons vertrouwd met begrippen zoals atherosclerose, etalagebenen, een by-pass operatie in de benen of Dotter-behandeling, ballonnetjes en 'stents'. Klik op deze link om het principe van dotteren nog eens te bekijken.

We sloten de lezing af met een vragenronde bij het talrijk opgekomen publiek.

  

_______________________________________________________________________

Infoavond : Diabetes en het rijbewijs - vrijdag 17 juni 2011

_______________________________________________________________________

Op 15 september 2010 verscheen in het Belgisch Staatsblad de nieuwe regelgeving in verband met de medische criteria tot rijgeschiktheid voor o.a. diabetes. Iedereen die met de wagen rijdt en diabetes heeft, moet op de hoogte zijn van deze wetgeving.De gastspreker was Dr. Paul Van Crombrugge, endocrinoloog, die ons enorm kon boeien en een leerrijke uiteenzetting gaf. De voordacht werd afgesloten met een vragenronde, waarna onze gast getracteerd werd op een applaus van het talrijk opgekomen publiek.

Foto's diabetes en het rijbewijs

Meer info over de regelgeving is terug te vinden op deze website, zie link _______________________________________________________________________

 

Voorjaarswandeling - 8 mei 2011 - Moederdag  

_______________________________________________________________________

De acties van Logo Dender in het kader van het ' Vlaams 10.000 stappenplan' resulteerde in een voorjaarswandeling op het grondgebied van en in samenwerking met de gemeente Lede. Het was een heel zonnige dag en de 130 wandelaars legden probleemloos het uitgepeild parcours af onder leiding van de voorzitter van de wandelvereniging Kleine Kouter. De wandeling verliep langs rustige verkeersluwe wegen, leidde naar een stukje ongerepte natuur, een veldkapel, een zitbank in de kouter enz. Iedereen leek tevreden bij aankomst en kon genieten van de gratis bevoorrading. Het terras van de sporthal bood de ideale plek om na te genieten met een frisse pint, een ijsje, een koffie en een gezellige babbel.

 

foto's voorjaarswandeling

   


 

Infoavond : Diabetes en beweging - 10.000 stappen project - vrijdag 29 april 2011


Deze infoavond werd ingezet met een presentatie door Logo Dender rond het 10.000 stappen project, gesteund door de Vlaamse Overheid. Na een praktische uiteenzetting over het gebruik van stappentellers, nam Dr Stefanie Vinken -endocrinoloog - het woord over en zette de presentatie verder over het thema lichaamsbeweging.  

Lichaamsbeweging is gezond, zorgt voor energie en helpt om je gewicht onder controle te houden.  Mensen met diabetes doen er zeker hun voordeel mee. 

De avond werd afgesloten met een vragenronde, gevolgd door een gezellig napraten met drankje. 

 

Foto's beweging en diabetes

    


Infoavond : Diabetes zorgtrajecten - vrijdag 11 maart 2011


De zorgtrajecten voor mensen met type 2 diabetes zijn reeds enige tijd van start gegaan. De huisarts heeft hierin een centrale en coördinerende functie. Doch ook de apotheker en de diabeteseducator hebben een plaats in dit Chronisch Zorgmodel. Op vragen zoals : 'wie komt in aanmerking voor een zorgtraject?' , 'wat houdt dit in?' , 'wat zijn de voorwaarden en de voordelen?',  kregen we een vakkundige uitleg door Dr Nobels, endocrinioloog en Dr De Bruyne, huisarts. Als primeur voor de regio, kreeg iedereen zelfs een 'Stappenplan voor het zorgtraject diabetes' mee.

We danken allen voor de talrijke opkomst; in het bijzonder het OCMW van de stad Ninove voor het ter beschikking stellen van de nieuwe lokatie én uiteraard de samenwerking met het Lokaal Multidisciplenair Netwerk Ninove Geraardsbergen voor het mee tot stand brengen van deze infoavond.

 

 


Infoavond : Zoetstoffen in de praktijk - vrijdag 28 januari 2011

 

Vermits wij, westerlingen, toch zo van zoet houden en onze smaak meestal meer zoet vraagt dan er in een gezonde voeding wordt aanbevolen, kan het gebruik van zoetstoffen soms wel een oplossing bieden. Maar is het gebruik ervan wel verantwoord voor mensen met diabetes ? Welke soorten zijn er ? Hoeveel kan ik ervan gebruiken ? Zijn ze veilig voor de gezondheid? Op al deze vragen gaf Annemie Quintijn (diëtiste) ons een duidelijk antwoord met praktische voorbeelden.

Na de voordracht werd iedereen uitgenodigd voor een hapje en een drankje op onze nieuwjaarsreceptie. Iedereen bedankt voor de talrijke opkomst en het gezellig samen zijn. 

 

Foto zoetstoffen


Infoavond : Diabetes en beweging - donderdag 9 december 2010 


2e keer, goeie keer ! Na de wateroverlast van 15 november, mochten we iedereen van harte welkom heten op onze nieuwe locatie te Geraardsbergen. We zijn blij dat we deze mogelijkheid kregen en danken hiervoor het OCMW bestuur van Geraardsbergen.

We weten ondertussen allemaal dat "bewegen" een aantal voordelen oplevert voor mensen met diabetes. Maar wat verstaan we onder bewegen en hoe pakken we dit aan ? In welke mate moet de medicatie dan aangepast worden en hoe dien je het eetpatroon te veranderen ? Op al deze vragen gaf Dr. Zissy Mathijs een antwoord tijdens een boeiende uiteenzetting. Deze infoavond sloten we af met een gezellige babbel en een warm kopje koffie. 

   

Verslag diabetes en beweging     


 

Infoavond : Voetzorg en diabetes - vrijdag 1 oktober 2010

 


 

Wie met diabetes te maken heeft, weet dat er best extra aandacht aan de verzorging van de voeten besteed wordt. Suikerziekte kan immers stoornissen veroorzaken in de zenuwbanen en de bloedsomloop van de voeten. Dit kan je voorkomen door je voeten jaarlijks te laten onderzoeken.

Tijdens deze interactieve avond met onze gastsprekers Dr. Van Pottelbergh (endocrinoloog) en  Mvr Anne-Marie Vandenberk (podoloog), werden vragen rond wat is een diabetesvoet, hoe aan preventie doen, mogelijke behandelingen, ... met duidelijke voorbeelden beantwoord.

Deze talrijke en interessante info-avond, gaf ons de gelegenheid tot gezellig napraten met een koffie of frisdrank. Ook dank aan het Diabetes Project Aalst voor deze fijne samenwerking.

voetzorg infoavond

 

 


Infoavond : Barbecue en zomerse gerechten - vrijdag 18 juni 2010


Met zomerse dagen in het vooruitzicht denken we reeds aan een heerlijke barbecue of een frisse pastasalade. De keuze aan zomerse gerechten wordt steeds uitgebreider, soms wat exotischer. Voor mensen met diabetes is het niet altijd eenvoudig om het juiste evenwicht te vinden. Er moet immers rekening worden gehouden met de voedingswaarde en de samenstelling van  de diverse ingrediënten. Onze gastspreker, Marijke Van Der Schueren (voedingsdeskundige), gaf ons verschillende tips mee om gezond en veilig te barbecuen. Ook receptjes om zelf mee aan de slag te gaan; zoals huisbereide sangria, salade met kip en meloen, gegrilde kip met tomaat, zalm tandoori. Mmm, laat de zomer maar komen !
Afdeling Aalst, Ninove & Geraardsbergen
Klapstraat 56
9402 Meerbeke
0478/20.36.45

Diabetes Liga
Diabetes infolijn 0800 96 333
Contacteer ons